Ozon Tedavisi – Doktor Ozon

GAZ VE HAZIMSIZLIK

Posted on: Aralık 4, 2010

GAZ:Sindirim kanalındaki gaz başlıca üç kaynaktan kaynaklanmaktadır. Bunlardan ilki yemek yerken ya da su içerken bir miktar havanın da yutulmasıdır (aerofji). İkincisi bağırsaklarda normal olarak bulunan bazı bakterilerin karbondioksit, metan ve hidrojen gazı üretmeleridir. Üçüncüsü ise kandaki bazı gazların ve özellikle de azot gazının bağırsak boşluğuna geçmesidir. Bu gazların bir bölümü geğirme ile, bir bölümü yeniden kana karışarak, bir bölümü ise bakteriler tarafından kullanılarak, geri kalan bölümü de anustan geçerek, bağırsak kanalından uzaklaştırılmaktadır. Hidrojen, karbondioksit ve metan gazlarının büyük bir bölümü bağırsak boşluğundan kana geçtikten sonra, bakterilerin bazı gazları özellikle, hidrojen gazını kullanmalarını engellediklerinden, bağırsaklardaki hidrojen gazının artmasına neden olurlar. Bağırsaklarda birikmiş olan fazla miktardaki gaz, karında gerginliğe, ağrıya, şişliğe, geğirmeye, anustan’sık sık ve fazla miktarda gaz çakarül-masına yol açabilir. Ancak gazdan yakman kimselerde gerçekten fazla miktarda gaz bulunduğu, her zaman saptanamamaktadır. Bu gibi vakalarda bağıksaklarm normalin biraz üstündeki bağırsak gazlarına dayanamayıp, uyarıldıkları düşünülmektedir. Birçok normal insanda saatte 1 litre hacminde gaz, yukarıda belirttiğimiz yollarla bağırsak içine girebilir ve hiçbir belirtiye yol açmaz. Gaz olaylarına karşı bazı önlemler alınabilir.Sinirli kimselerde, sürekli sakız çiğneyenlerde hava yutma daha fazla olmaktadır. Bu da gazdan yakınmaya yol açabilmektedir. Aşırı sakız çiğnemekten ve kötü psikolojik uyarılardan uzak kalınması yararlıdır. Burun tıkanıklığı ve bazı damak ve diş bozuklukları olan kimseler yemek yerken ya da su içerken normalden fazla hava yutarlar. Bu gibi bozuklukların tedavi edilmesi gaz oluşumunu engelleyebilir.Hızlı ve fazla yemek yemek, yemekler sırasında fazla miktarda içki içmek aşırı hava yutulmasına yol açmaktadır. Bazı içki ve yumuşak besinler içinde fazla miktarda gaz bulunmaktadır: Örneğin gazozlar, dondurma, mayonez, sufle, bazı kremalar. Bu gibi besin maddelerinin aşırı kullanılması gazdan yakınmalara yol açabilirler. Bazı kimselerde ise laktoza karşı hazımsızlık vardır. Bu gibi kimseler süt içtiklerinde, gazdan yakınırlar. En doğrusu sütün içilmemesidir. Bazı bitkisel besinler de gaza yol açmaktadır: Örneğin kuru ya da yeşil fasulye, karnabahar, lahana, kavun, karpuz, soğan gibi. Sözünü ettiğimiz bu, ve benzeri besin maddeleri kişiyi aşırı biçimde rahatsız ediyorlarsa, bunlardan uzak durulması yarar sağlar. Yağlı yemekler de gaz oluşumuna neden olurlar. Bu yakınmayı gidermek için kullanılan ilaçların yeterince etkili olduklarını söylemek bir hayli güçtür.

HAZIMSIZLIK: Hazımsızlık, insanlar arasında en sık rastlanan yakınmalardan biridir. Çeşitli duygular hazımsızlık olarak tanımlanmaktadır. Fakat genellikle yemek yedikten sonra mide bölgesinde hissedilen bir rahatsızlık hazımsızlık olarak tanımlanmaktadır.

Bazı hazımsızlık vakalarında olayı açıklayabilecek olan bir etken teşhis edilebilmekle beraber, bazı vakalarda da tüm araştırmalara karşın, belli bir etken ortaya konulamaz. Bu gibi hazımsızlık olaylarına “İşlevsel hazımsızlık” denilmektedir. Bazı hazımsızlık vakalarının nedeni ise organik bir hastalık değil, fakat psikolojik bir bozukluk olmaktadır. Bazı hazımsızlıklar ise belli besin maddelerinin yenilmesinden sonra ortaya çıkmaktadırlar. Örneğin bazı ilaçlar, yağlı yemekler, yumurta, süt hazımsızlığa yol açabilmektedirler. Bu gibi durumlarda yakınmaya yol açan maddelerin yenmemesinde yarar vardır. Mide ülserlerinde, mide kanserlerinde, gastritlerde, safra kesesi ve yolları hastalıklarında hazımsızlık gelişebilmektedir.

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

www.drozon.com

Kategoriler

Kategoriler

Arşiv

Aralık 2010
P S Ç P C C P
« Tem   Kas »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Blog İstatistikleri

  • 34,383 kişi

En Fazla Tıklananlar

  • Hiçbiri

RSS www.HepsiBorsa.com

  • Bir hata oluştu; besleme kapalı gibi görünüyor. Lütfen daha sonra tekrar deneyin.
%d blogcu bunu beğendi: